Zonnebrand een must-have

 

Huidkanker

We weten allemaal dat de zon schade veroorzaakt in de huid. Vroeger was hier nog weinig over bekend, maar tegenwoordig gelukkig meer.

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland, waar ik erg van schrok! Dit laat zien hoe belangrijk je huid insmeren met SPF (zonnebrand crème). We kunnen dit zo makkelijk voorkomen door erg alert te zijn dat de zon simpelweg heel sterk is.

Schade voor de huid

Naast dat de zon kan zorgen voor huidkanker, zorgt het ook voor het grootste gedeelte voor het ouder worden van onze huid. De straling van de zon beschadigd de cellen in je huid wat voor pigmentschade zorgt. De zin: ‘ik word eerst rood, maar daarna wordt het vanzelf bruin’ geeft mij al rillingen. Heel veel weten niet dan de zon zoveel schade kan geven, vandaar dat ik besloot hierover te schrijven.

Resultaat van de schade

De schade in de huid komt in de loop van de jaren omhoog in de vorm van rimpels, pigmentvlekken of tijdens zwangerschap in de vorm van een zwangerschapsmasker (melasma)

Kan je je huid voorbereiden op de zon?

Veel mensen denken dat het daarom een goed idee is de huid voor te bereiden op de zonvakantie. Echter, werkt de zonnebank hierop averechts. Door het gebruik van een zonnebank die voornamelijk UVA stralen afgeeft wordt de huid alleen maar meer beschadigd. Door deze straling lijk je nauwelijks te verbranden doordat de zonnebank bijna geen UVB afgeeft. Maar heeft wel de grootste kans op het ontstaan van een melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. En zorgt daarnaast voor eerdere huidveroudering. Je huid wordt ook niet voorbereid op de zon omdat het nog niet beschermt is tegen de UV-B stralen. Daarnaast maakt de lichaam geen vitamine D aan onder de zonnebank.  Sla de zonnebank gewoon over en gebruik liever een zelfbruiner (niet schadelijk en sneller resultaat) qua bescherming doet de zelfbruiner verder niks.

De beste (anti-age) crème

Een zonnebrand crème is de beste ani-age crème. Als een klant van mij de vraag stelt met ‘ ik zoek een goede crème tegen huidveroudering’. Mijn eerst antwoord is dan ook ‘gebruik je een zonnebrand overdag’. Vaak is daar de reactie op ‘nee, ik zit niet veel in de zon en vind een zonnebrand crème vaak zo vet’. Tegenwoordig is daar gelukkig een goede oplossing voor. Die dikke zonnebrand crème met een witte waas die alleen maar voor een verstopte huid zorgt, is toch echt verleden tijd bij mijn merk. 

Een zonnebrand gebruiken terwijl je acne hebt?

Juist als je acne hebt is een zonnebrand essentieel! Tijdens acne is je barrière functie verstoord, wat betekent dat je huid gevoeliger is voor zonlicht. Bescherm je niet? Dan krijg je in de toekomst op de plekken waar de acne gezeten heeft pigmentvlekken in de plaats. Ik heb ook in de salon zonnebescherming die niet de poriën verstoppen en juist de acne verminderen. s’avonds wel 2 keer reinigen! 

 

Waarom een zonnebrand (SPF) een must is in je dagelijkse routine!

Het smeren van een zonnebrand is nu echt een must! Elke dag schijnt de zon, anders zou het donker zijn. Ook al hou je niet van zonnen, zit je onbewust toch veel in de zon. Denk aan wandelen, fietsen, rijden in de auto, binnen zitten achter glas. Ook de laatste 2 zijn vaak een misvatting, vaak wordt er gedacht dat ramen 100 procent beschermen maar toch laat helder glas zo’n  75 procent van de schadelijke straling gewoon door. Zelfs zonder dat je verbrandt beschadigd je huid al door de zon. Heb je door de zon al een licht tintje opgebouwd, dit is vergelijkbaar met een SPF van ca. 5, erg laag dus. Wil je toch graag de zon in dan kan je het beste de heetste uren van de dag vermijden zodat de stralen niet meer zo sterk zijn. Ook kan je in de schaduw gaan zitten, maar ook een parasol houdt maar +/- 40% van de straling tegen.

Marketingtrucs

Elk bedrijf mag een nummer geven aan een zonnebrand. Gek genoeg bestaat er geen factor 5 & 10 dit is gemaakt om je nog meer te laten kopen. Mijn advies is altijd een zonnebrandcrème te gebruiken met minimaal factor 30, het liefst 50. Deze 2 liggen heel dicht bij elkaar qua bescherming. Factor 50 beschermt 1% meer. 

Verbrand?

Toch verbrand? Vermijd de komende dagen de zon en draag extra bescherming. Kalmeer je huid verder met aloë vera. Koel je huid en haal de warmte eruit. Gebruik vooral geen vette crème, deze houden de warmte in de huid vast. Gun je huid de tijd om de barrièrefunctie te herstellen of neem een kalmerende & herstellende behandeling bij mij.

Vermijd deze ingrediënten 

Vermijd verder een SPF (zonnebescherming) met parfum, kleurstoffen, plantenextracten met Citrus (zorgen voor extra gevoeligheid), oxbenzone (zit meestal in goedkope zonnebrandcrèmes). Deze Ingrediënten zorgen voor extra gevoeligheid van de huid. 

 

Positieve effecten van de zon

Helemaal de zon vermijden is natuurlijk niet nodig. De zon heeft ook positieve kanten. Zo maken we door al 15 min. in de zon te zijn genoeg vitamine D aan voor de gehele dag. Ondanks een zonnebrand krijg je alsnog vitamine D binnen. Donkere huiden kunnen wel wat langer in de zon blijven, deze huiden hebben ook meer zon nodig om genoeg vitamine D aan te maken. Verder zorgt de zon voor een geluksgevoel in ons lichaam. Heerlijk die warme stralen op je huid. 

 

Hoe vaak smeer je zonnebrand? Welke factor?

Geen een SPF beschermt 100% tegen de zon. Een SPF van 30 beschermt tegen ongeveer 97% van de stralingen. Een SPF 50 beschermt tegen ongeveer 98% procent van de straling. Dit betekent dus dat je nooit helemaal veilig bent. Een SPF kan je niet opbouwen, het is dus een fabel dat SPF 15 + SPF 30, SPF 45 is. Wel kan je voor extra bescherming een shirt dragen (beschermt als SPF 15) deze laat alsnog wel veel stralen door, maar met een SPF eronder ben je langer beschermt. Ook bestaan er UV-werende kleding, deze zijn speciaal gemaakt tegen UV stralen en beschermen met een SPF van 50. 

Je kan trouwens gewoon een tintje krijgen als je factor 50 gebruikt!

Is een bescherming in een foundation hoog genoeg?

Foundation breng je nooit genoeg aan om de bescherming te halen die wordt beweert op de verpakking. Meestal zit er al weinig bescherming in (SPF 15) en dan wordt het ook nog te dun aangebracht. Ik raad het daarom af. Vanaf April is het zeker nodig een SPF aan te brengen omdat dan de zon ook sterker wordt. Vooral na een gezichtsbehandeling waarin je aan je huid conditie werkt is een SPF essentieel. Ook wordt je huid gevoeliger voor de zon omdat de dode huidcellen worden verwijderd. Het is dan zonde om na alle verbetering in de huid, de schade weer opnieuw op te bouwen.

Let op!

Let ook op dat een zonnebrand crème zowel tegen UVB als tegen UVA beschermt, UVA stralen zorgen voor huidveroudering en UVB stralen tegen zonverbranding. Sommige merken bieden helaas alleen bescherming tegen een soort straling waardoor je alsnog veel schade oploopt.

Gebruik ook nooit de zonnebrandcrème van vorig jaar! Dit product verlaagd al in bescherming na 6 maanden.

Waarom dit artikel?

Ik merk vaak dat mensen graag aan hun huid willen werken. Ze ergeren zich aan bepaalde dingen zoals rimpels en vlekjes. Een zonnebrand crème gebruiken is een must omdat de zon de voornaamste oorzaak van dit is. Door de jaren heen komt alle opgebouwde schade omhoog in de huid. Verder werk ik met hoogwaardige ingrediënten die de huid gevoelig kunnen maken voor zonlicht waardoor een SPF smeren ook moet.

Waarmee ik jou kan helpen 

Elke behandeling is een investering in je huid. 

Tijdens de gezichtsbehandelingen kan ik de beschadigde en verbrande huid kalmeren. Verder kan ik als de huid herstelt is ook de schade voor een deel herstellen. Helemaal weg gaat het nooit helaas. Wel kunnen we de schade beperken door de juiste producten voor thuisgebruik en de juiste behandeling tijdens je bezoek bij mij.

 

Welke zonnebrandcrème raad ik aan?

In mijn salon heb ik producten staan die ik naar een huidanalyse kan aanraden bij je huidtype. Een huidanalyse is altijd gratis en vrijblijvend!